Kaj podariti za materinski dan?

Ko smo bili otroci, nam je bilo na materinski dan nekoliko lažje obdariti naše mame in jih s tem osrečiti. V vrtcu smo zanje ustvarjali kartice, slike z okvirji iz školjk, zaznamke za knjige in še kaj. Na poti iz šole smo nabrali teloh in zvončke. S tem smo garantirano zaigrali na srčne strune naših mam. Delovalo je že, da smo bili ves dan posebno pridni brez jezikanja, pospravili igrače in se zahvalili za kosilo. Sedaj, ko smo malo večji, pa ta praznik zahteva nekoliko več premisleka in časa.

Predstavljamo pet pomembnih nevrokemikalij, skupno imenovanih KODES, in predloge, kako preko njih svoji materi polepšati materinski dan (in seveda tudi preostalih 364 dni).

Kortizol

Kortizol je hormon, ki ga naše telo proizvede, ko je pod stresom, in lahko na dolgi rok resno škodi našemu telesu. Za vse nas, posebej pa za naše mame, mora biti nivo stresa na nizki ravni. Starejša, kot je mati, manj kortizola (in stresa) je sposobna prenašati.

Nasvet: Poskušajte najti načine, kako zmanjšati stres v življenju svoje mame. Če nima dovolj socialnih stikov, lahko njena osamljenost vodi do povečanja nivoja kortizola. Če je zasičena s hišnimi opravili, ji lahko zmanjšate stres s pomočjo pri delu. Enostavno bodite tudi prijazni. Nič ne naredi matere bolj ponosne, kot je prijazen otrok. Pot k zmanjšanju njenega stresa je vsekakor to, da vidi, da ste prijazni do nje in drugih.

materinski dan_pomoč pri čiščenju
Pomoč pri čiščenju bo pri vaši mami zmanjšal nivo kortizola.

Oksitocin

Hormon ljubezni, včasih poznan tudi kot hormon cartljanja, nastaja v našem telesu, kadar smo z nekom v tesnem stiku. To vključuje objeme, poljube ali karkoli zajema dotik, vključno z držanjem za roke ali držanje za ramena. Visok nivo oksitocina nam da občutek topline in zaupanja.

Nasvet: Povečajte nivo oksitocina v telesu svoje mame. Več kot jo objemate in poljubljate, več oksitocina se bo pretakalo po njenih žilah in bolj bo srečna. Objemi resnično delajo čudeže, zato se potrudite in ji jih podarite več.

Dopamin

Ta nevrokemikalija se sprosti vsakič, ko se srečamo z nečim novim. Lahko je to nova pesem, nov film ali šopek svežih rožic. Lahko bi rekli, da nas naši možgani nagradijo za odkritje nečesa novega.

Nasvet: Povečajte možnosti tvorjenja dopamina pri svoji mami. Več novih izkušenj kot ji omogočite, večji bo nivo njenega dopamina. Lahko jo peljete v nepoznano restavracijo, jo obdarite z mešanim cvetličnim aranžmajem v praktični in estetski škatli, jo peljete na dogodek, povezan z njenimi interesi ali hobiji, kjer bo spoznala nove ljudi.

materinski dan_obisk restavracije
Peljite svojo mamo na kavo v kavarno in povečajte njen nivo dopamina.

Endorfini

Endorfini nastajajo kot odziv na fizično aktivnost. Gre za nevrokemikalije, ki so odgovorne za navdušenje med/po telovadbi. Če ste se kdaj spraševali, zakaj so ljudje, ki hodijo v hribe ali pa tisti, ki redno tečejo, vedno nasmejani, so “krivci” za to ravno endorfini.

Nasvet: Vzpodbudite svojo mater h gibanju. Pojdite z njo na sprehod in skupaj odkrijte pomen rož, peljite jo na aerobiko, ali se ji pridružite na kolesu.

Serotonin

Serotonin se v telesu sprosti, kadar se z nekom povežemo, mu pomagamo ali kadar čutimo zdrav ponos glede opravljenega dela ali pa samozavest v službi in življenju nasploh. Porast serotonina doživimo tudi, kadar nekdo bližnji doseže nekaj pomembnega ali kadar se čutimo povezane z nečim višjim. Serotonin ljudje uporabljamo, da se povežemo z ljudmi znotraj družine, ekipe ali skupnosti.

Nasvet: Povišajte nivo serotonina v telesu svoje matere. Pogost kontakt, posebej iz oči v oči, je eden izmed najučinkovitejših. Obisk, klic, SMS ali e-mail … Smisel je, da vzdržujete konsistenten in pogost kontakt.

Drug način za dvig serotonina pri materi je, da jo vzpodbujate k dejanjem prijaznosti. Vpeljite jo v prostovoljstvo ali ji predlagajte pomoč sorodniku/prijatelju/sosedu. Pomoč drugim bo naredila neverjetne stvari za njeno razpoloženje in dobro počutje.

materinski dan_objem
S pogostimi objemi boste povečali nivo oksitocina in serotonina pri mami.

Materinski dan naj bo vsak dan

S poznavanjem hormonov sreče ter z nekoliko domišljije lahko torej svojim materam polepšate prav vsak dan v letu in se ji tako zahvalite za vse dobro, kar je naredila za vas ali pa ji oprostite za nekatere majhne spodrsljaje.

Materinski dan ni samo praznik mater, temveč je za nekatere tudi spomin na skrbnike oz. posvojitelje, očeta samohranilca, stare starše ali pa nenazadnje na osebo, ki jih je negovala, vzpodbujala in ščitila. Za nekatere pa je žal tudi spomin na praznino, ki jo je pustil preminuli starš. Ne glede na to, koga imate namen osrečiti na materinski dan, je pomembno, da to pride iz srca in da nenazadnje ob tem osrečite tudi sebe.

 

Vir: motiviran