Odkrijte pomen rož

Vrtnica

Simbol neomajne in večne ljubezni, ki vnaša v življenje mir, varnost in srečo. En sam podarjen rdeč cvet govori o strastnem odnosu in sporoča »ljubim te«, šopek pa izraža spoštovanje in željo po slogi. Temnejši odtenki imajo še globlji pomen, medtem ko rožnati simbolizirajo milino in nežnost. Bela vrtnica je simbol zaupanja, nedolžnosti, ponižnosti in čistosti, oranžna zaznamuje navdušenje in hrepenenje, rumena pa veselje in zadovoljstvo.

Ponekod vrtnice še dandanes uporabljajo za zdravljenje, meditacijo in ljubezensko prerokovanje. Čaj iz popkov vrtnice, ki ga pijemo pred spanjem, naj bi prinašal preroške sanje in pregnal glavobol. Cvetni lističi, ki jih raztrosimo po hiši ali jih dodamo mešanicam za srečo, umirjajo osebne in družinske napetosti.

Nagelj 

Cvet sprave, ki simbolizira najtesnejše prijateljstvo, spoštovanje in spoznanje globine čustev. Rdeč nagelj je cvet ljubezni. Če ga podarite ljubljeni osebi, jo s tem zavarujete pred »hudobijami tega sveta«, s šopkom nageljev pa pomagate prijatelju, ki okreva po bolezni. Če sumite v ljubljeno osebo, postavite na mizo vazo s sedmimi belimi nageljni, če pa jo želite osvojiti, ji namenite sedem rdečih.

Ciklama 

»poravna vse račune« in zgladi nesporazume v medsebojnih odnosih. Stare vraže pravijo, da tam, kjer raste ciklama, zlo nima moči. Ta cvet iskrenosti, naklonjenosti, zaščite in sreče blaži bolečine užaloščenega srca, njene moči pa so povezane tudi s plodnostjo. Postavljena v spalnico naj bi varovala spečega in zbujala strasti.

Orhideja 

Cvet uspešnih ljudi. Kot simbol finančnega napredka jo podarite sebi, ljubljeni osebi ali prijatelju.

Perunika ali iris

Cvet, s katerim sporočamo dobre novice. Kot simbol novosti, ki jih obdarjeni že dolgo pričakuje, »uresničuje« najgloblje želje srca in prinaša srečo, izpolnitev želja pa prinaša tudi tistemu, ki jo izroči. Vraže pravijo, da perunikin prah privablja ljubezen, medtem ko jo korenine ohranjajo. V preteklosti so ljudje njeno korenino obesili na vrvico in jo uporabljali kot nihalo, s katerim so iskali odgovore na svoja vprašanja.

Pelargonija 

»nagovarja« k nezvestobi, zato je ne gre podarjati ljudem, ki živijo v miru in slogi ali doživljajo krizo v zakonu. Torej previdno, kajti oseba, ki vam jo podarja, morda nima dobrih namenov. Če jih gojite na vrtu ali balkonu, imajo pelargonije povsem drugačen pomen. V tem primeru imajo močno varovalno moč in vplivajo na trdnost zdravja. V preteklosti so s pelargonijami rožnate barve pričarali ljubezen, z belimi pa povečevali plodnost.

Dalija 

Obuja spomine na »dobre stare čase« in sentimentalna srečanja. Simbolizira nestabilnost in negotovost, a tudi eleganco in dostojanstvo. Z njeno magično močjo naj bi se obdarovancu dobro iztekli osebni in poslovni načrti, za katere si že dolgo prizadeva.

Jasmin 

Cvet srečnega zakona, ki ga nihče ne more vznemiriti ali zamajati. Vraže pravijo, da droben zavitek posušenega jasmina, ki ga moramo zamenjati vsako leto, varuje zakonski stan.

Lilija 

Simbol neomadeževane lepote in čiste duhovne ljubezni. V preteklosti so jo podarjali porodnicam, da bi s svojo magično močjo pomagala pri zdravem razvoju otroka. Pet lilij v šopku je prinašalo srečo in izpolnitev ženskam, ki so si želele otroka, medtem ko naj bi en sam cvet v moškem prebudil očetovski nagon.

Marjetica 

S svojo magično močjo vpliva na intuicijo in sposobnost jasnovidnosti. Ljudje so v preteklosti verjeli, da bodo ljubljeno osebo najlažje osvojili pri obedu, ki ga bo na sredini mize krasila vaza s številnimi marjeticami. Danes šopek marjetic bolj poznan kot znamenje prebujene narave.

Narcisa 

Cvet, ki so ga v davni preteklosti polagali v krste pokojnikov, da bi jim zagotovil novo rojstvo in srečo v onstranstvu. Vse do danes je narcisa ohranila simbol prebujenja in večnega obnavljanja narave, po drugi strani pa tudi značajske šibkosti, kot so zagledanost samega vase, sebičnost in samozadovoljstvo tistega, ki jo podarja.

Tulipan

Simbol lepote, razkošnih in bogatih čustev. Romantiki so ga od nekdaj opevali kot znamenje ljubezenske vznesenosti in nepotešljivega hrepenenja.

Mimoza 

Simbolizira spoštovanje, varnost in gotovost. Podarjen cvet mimoze vpliva na ljubezen in prinaša srečo na poslovnem področju. Podarja se jo vsem ženskam na dan žena.

VIR: vitapur