Kako izbrati poročni šopek?

Poročni šopek je eden izmed nevestinih dodatkov in elementov, ki so nepogrešljivi na vsaki poroki. Poznamo več oblik in barvnih kombinacij šopkov, ki jih nevesta izbere glede na svoj okus, vrsto obleke in slog, ki bo prevladoval na poroki.

Izbira poročnega šopka torej ne sme biti prepuščena naključju – cvetje se mora ujemati z ostalo poročno dekoracijo: naprsnim šopkom ženina, venčki in šopki družic, cvetličnim nakitom, okrasitvijo vhodnih vrat nevestinega doma, aranžmaji na vozilih, mizah, v cerkvi, slavnostnem prostoru … Vse skupaj se mora stilsko in barvno skladati v skupno celoto.

Obstaja več oblik nevestinih poročnih šopkov, med katerimi nekateri predstavljajo pravi izziv za cvetličarja. Ko spoznamo različne možnosti za oblikovanje šopkov, bomo cvetličarju lažje predstavili svoje želje in ideje.

Oblike šopkov – od klasike do žezla in venca

Okrogli šopki so primerni za vse vrste postav in stilov poročnih oblek. Pri njih je uporabljeno različno cvetje, povezano s trakom iz satena. Podoben ujemajoč manjši šopek je lahko del namizne dekoracije. Vsem tipom postave se poda tudi šopek v obliki žezla, ki najbolje pride do izraza pri poročnih oblekah minimalističnega sloga. Oblikovan je na osnovi iz dekorirane palice, nevesta pa ga nosi položenega na desni nadlakti.

Bidermajer šopki so narejeni v obliki stožca ali kupole in so največkrat iz vrtnic. Lepo pristajajo suhim postavam in enostavnim oblekam. Če nevesta s svojo izbiro obleke poudari svojo ženstvenost, bo njeno podobo najlepše dopolnil šopek s cvetovi in listi zaobljenih oblik.

Bidermajerju je zelo podoben »glameile«, ki je sestavljen iz cvetnih listov različnega cvetja. Lahko je enobarven in preprost ali bolj ekstravaganten – odvisno od nevestinega značaja. Za neveste visokih postav ali tiste, ki nosijo ožje poročne obleke, je odlična izbira padajoči šopek, ki spominja na obliko slapa ali solze.

Med šopki, primernimi za neveste, ki želijo izstopati, je tisti na osnovi krogle. Ta je lahko zasnovana tako, da jo nevesta drži, lahko pa vsebuje držalo, s katerega visi. Poznamo še druge moderne stile oblikovanja šopkov – v obliki torbice, srca, venca …

Šopek, ki pristaja stilu vaše poroke

Če si nevesta želi preprostega slavja in je izbrala preprosto obleko, ji bo najlepše pristajal preprost šopek iz poletnega cvetja, npr. marjetic ali sončnic.

Za glamurozne in svečane poroke so primerni tudi večji šopki iz bolj vpadljivega, eksotičnega cvetja. Ekstravagantni šopki so izdelani iz kontrastnih barv zelenja in cvetja. Dodani so jim lahko modni dodatki v obliki biserov, bleščic, resic ali trakov.

Kako pravilno izbrati barvo cvetja?

Barva šopka mora lepo pristajati barvi nevestine polti, ličil, las in obleke ter njenemu temperamentu. Če ima nevesta temnejše lase, naj izbere šopek temnejših barv, če ima svetlejše lase, pa se ji bo bolje podal svetlejši. Nevesta z zelo svetlo poltjo naj ima v šopku nekaj svetlih barv, kot so bela, roza ali rumena. Neveste s temnejšim tenom kože pa naj v šopek umestijo nekaj cvetja temnejših barv.

Za neveste, ki so športnega duha, je najprimernejši šopek enostavnih in jasnih oblik, v modro-vijolični ali rumenkasti barvi. Za starejšo nevesto je primerno cvetje svetlih, nežnih ali kontrastnih barv.

VIR: najporoka