5 rastlin za kopalnico

Da, v kopalnici lahko gojite okrasne rastline! Če imate dovolj prostora in vir svetlobe, lahko oplemenitite tudi ta del svojega doma.

Orhideja

Te graciozne lepotice vnesejo pridih glamurja v vsak prostor. Glede na to, da nekatere med njimi živijo kot epifiti (so pritrjene ali rastejo na kateri drugi rastlin) v tropskih gozdovih Srednje in Južne Amerike, so pogoji, ki jih nudi kopalnica, podobni tistim v naravi. To sta povišana vlažnost in toplota. Orhideje zahtevajo nekoliko več svetlobe od praproti, zato je treba okrasne rastline umestiti bližje okna. Poseben učinek boste dosegli, če boste izbrali okrasni lonček v barvi cveta orhideje.

Praprot

Večina praproti izhaja iz tropskih in subtropskih predelov, kjer rastejo v podnožju goste in visoke vegetacije, dobivajo malo svetlobe, vlažnost zraka pa je precejšnja. V primeru, da ima vaša kopalnica vsaj minimalen vir svetlobe, bo to idealna rastlina za njo. Obstaja veliko vrst, ki lahko polepšajo ta prostor in ustvarijo vtis, kot da se nahajate v pragozdu: Adiantum tenerum, Asplenium nidus, Nephrolepis sp., Pteris cretica, Davalia sp. Gojite jih lahko posamezno ali v skupini, nekatere med njimi, kot je davalija, pa pridejo najlepše do izraza v visečih košarah. Skupno vsem tem sortam je, da jim ne prija direktna sončna svetloba (pazite, da je kopalnično okno obrnjeno na jugozahodno stran), kot tudi to, da prst v lončku nikoli ne sme biti popolnoma suha. Odgovarja jim povečana vlažnost zraka v tem prostoru.

Alokazija

Nenavadna rastlina z eksotičnimi listi je idealna za kopalnico. Skrivnost uspeha gojenja te rastline je povišana vlažnost in dovolj toplote. Z zalivanjem morate biti pazljivi, saj preveč vode lahko povzroči gnitje mesnate korenine, medtem ko pomanjkanje vlage izzove sušenje listov. Optimalno vlažnost boste dosegli, če boste enkrat tedensko rastlino dobro zalili, potem pa iz podstavka odlili odvečno vodo. Alokazija potrebuje nekoliko več svetlobe, a ne direktne. Idealno mesto je torej ob oknu. Rastlino redno obračajte, da se njeni listi enakomerno razvijajo in se ne ukrivljajo.

Kalateja

Še ena sorta rastlin, ki je zaradi pogojev, ki jih zahteva, primerna za kopalnico. Kalateja potrebuje visoko vlažnost zraka in svetlo mesto, brez direktne sončne svetlobe. Najbolj ji odgovarja mesto v bližini okna, ki je obrnjeno na vzhodno ali zahodno stran. Najbolje uspeva v plitkih loncih, v zračnem in hranljivem substratu. Ker se zemlja hitro izčrpa, potrebuje redno dodajanje hranil – na vsaka dva tedna – in presajanje vsako leto. Zahteva zmerno zalivanje (korenina se ne sme izsušiti), pozimi nekoliko redkejše. Z malo truda vas bo kakteja nagradila z bogato rozeto listov s poudarjenimi žilami in v različnih barvah in odtenkih: od zelene preko bele do škrlatne.

Bršljan

Goji se ga v dnevni sobi, na terasi ali balkonu, zakaj ga torej ne bi zasadili tudi v kopalnici? Bršljan dobro uspeva na manj osvetljenih mestih, zato je primeren za manjše prostore. Raste lahko v visečih posodah, ki jih lahko razporedite eno ob drugo in ustvarite eksotično zeleno zaveso. Poleg skromnih zahtev ima ta plezalka sposobnost absorpcije velike količine vlage iz zraka, zato na ta način odstrani neprijetne vonjave, ki se znajo pojaviti v kopalnicah.

Če vaša kopalnica nima oken, jo lahko okrasite z umetnimi rastlinami. Pobrskajte po trgovinah, saj lahko najdete različice, ki so videti kot prave.

 

Vir: zenskisvet.si