Zakaj nevesta nosi poročni šopek?

Nošnja nevestinega poročnega šopka ima globlji pomen, ki izhaja še iz časa Rimljanov.

Poročni šopek je kot češnja na vrhu poročne torte in obvezen element vsake poroke.

Vsaka nevesta poleg poročne obleke sanja tudi o tem, kako bo v svojih rokah nosila poročni šopek. Res je, da šopek in dekoracija poročnemu dnevu dodata lepoto in poskrbita za romantičen pridih, pa vendar imajo poročno cvetje tudi globlji pomen.

Kako se je vse skupaj začelo?

V starem Rimu so neveste namesto šopkov nosile vence, spletene iz zelišč. Verjele so, da simbolizirajo nove začetke, zvestobo in plodnost. Naglavni cvetlični venček danes mnogim nevestam predstavlja zgolj modni dodatek.

Zakaj je v preteklosti nevesta nosila poročni šopek iz zelišč?

V srednjem veku so verjeli, da močan duh zelišč in začimb odvrača zle duhove, nesrečo ter bolezen. Z dišečimi zelišči v poročnem šopku pa so skušali prikriti tudi telesni vonj.

Kdaj je nevesta začela nositi poročni šopek, kot ga poznamo danes?

Sodobno različico poročnega šopka je ljudem približala britanska kraljica Viktorija v prvi polovici 19. stoletja. Namesto začimb in zelišč so bile v njenem šopku predvsem sveže rože. Trend, ki ga je sprožila Kraljica, pa traja še danes, saj je sveže cvetje v šopku najpogostejša izbira nevest. V viktorijanski dobi so moški svojim izbrankam pogosto pošiljali raznovrstne rože, s katerimi so izražali svojo ljubezen. Verjeli so v pomen barve cvetja, saj je vsak cvet nosil svoje sporočilo. Podarjanje cvetja je kmalu postalo priljubljeno dejanje romantične ljubezni. Zaradi vse večjega povezovanja cvetja z romantiko pa so rože postale tudi del poročnih obredov. Neveste so skrbno izbirale poročno cvetje kakršnega bodo nosile v poročnem šopku, in pri tem so posebno pozornost posvečale pomenu barve cvetja.

In zakaj nevesta nosi poročni šopek danes?

Današnje neveste izbirajo poročno cvetje glede na barvo, obliko in vonj. Poročni šopek je obvezni del nevestine oprave in bistveno prispeva k njenemu celotnemu videzu. Hkrati pa se vsa ostala poročna dekoracija prilagaja in načrtuje glede na izbrano obliko, barve in stil poročnega cvetja v šopku. Zanimivo je, da se zelišča ponovno vračajo v poročne šopke in dekoracije, saj si jih za svoj šopek zaželi vse več nevest.

Naprsni šopek za ženina, ali vse povabljene?

Kdo vse naj nosi naprsnike?

Lepo je, če ima naprsni šopek vsaj ženin in obe poročni priči. Velikokrat naprsnike nosijo tudi starši neveste in ženina ter ožja družina. V zelo redkih primerih pa se par odloči za naročilo naprsnih šopkov za vse povabljence. Še nekaj let nazaj je bilo to pravilo, sedaj je postalo izjema.

Ima nošnja naprsnega šopka kakšen pomen?

Če so včasih naprsni šopki pomenili vez med vitezom in njegovo oboževalko, danes nošnja naprsnika pomeni vez med ženinom in nevesto. Tradicija se je s časom tudi nekoliko spremenila. Najverjetneje nas naprsni šopek v trenutku spomni na tradicionalni slovenski nagelj v rdeči barvi z nekaj zelenja. Res je, da so bili naprsni šopki do nedavnega pri nas izdelani le iz nageljnov. Navada je bila, da so naprsne šopke nosili vsi gostje poroke, a danes temu ni več tako. S svežim vetrom idej se tako tradicija kot stil izdelovanja naprsnih šopkov umikata. Le-ti so postali prava mala umetnina in paša za oči.

In kako se odločiti?

Vsekakor je lepa gesta, da z naprsnimi šopki povežete vse svate. Vendar je velikokrat strošek naprsnih šopkov za povabljene razlog, ki pretehta k odločitvi, da naprsnike nosijo le ženin in poročni priči. Pa vendar lahko s preprostimi, majhnimi naprsnimi šopki poroki dodate svežino in svatom na tak način izrazite dobrodošlico na poroki.

Kontaktirajte nas in zagotovo bomo našli pravo rešitev za vas.

Naprsni šopek iz cvetja ali zelenja?

Naprsni šopki so običajno narejeni v stilu poročnega šopka neveste. Ženin nosi naprsni šopek, ki je nekoliko bogatejši s cvetjem, priči pa nekoliko skromnejšega.

V kolikor se par odloči za naprsne šopke, pa so le-ti preprosti, to je iz zelenja ali z enim manjšim cvetom.

Nekaj idej lahko najdete tudi na našem Instagram profilu.

Katero cvetje izbrati?

Po posvetu bomo skupaj izbrali poročno cvetje, katero bo skozi celoten dan ostalo svežega izgleda.

Prav tako vam poleg izbire cvetja nudimomožnost izdelave naprsnikov z možnostjo pritrjevanja na magnet ali na zaponko.

Preverite kaj določena barva cvetja pomeni, da boste vedeli, kaj s cvetjem, ki ga podarjate sporočate.

VIR: sanjski-sopek