7 idej za lep in trajen šopek

Na trajnost šopkov vpliva izbor cvetja, primernega rezila, čistoča vaze in številni drugi dejavniki. 

Potrebno je skrbeti za redno nego in šopek postaviti na hladnejše mesto.

  • Sveže cvetje režemo z nabrušenim nožem, ki ima ravno rezilo ali z zelo ostrimi vrtnimi škarjami. V kolikor nož in škarje niso ostre, stisnemo cevi v steblu in rezano cvetje težko vsrkava vodo.
  • Za obstojnost rezanega cvetja je zelo pomembna čistoča. Vaza v kateri bo šopek mora biti čista, ravno tako morajo biti čiste ostre škarje ali nož. V nasprotnem primeru bakterije, ki so na umazanih površinah preidejo v cevi v steblu in jih zamašijo. Posledično rezano cvetje propade hitreje.
  • Stebla morajo biti očiščena in brez listja, do koder seže voda v vazi. Listje v vodi gnije in ponovno se nam naredijo bakterije v vodi.šopek_7 idej

Šopki rezanega cvetja Cvetličarne Patricija.

  • Ko rezano cvetje damo v vodo, moramo narediti sveži rez. Steblo se je na mestu kjer so ga odrezali v cvetličarni že zasušilo. Zato moramo narediti ponovno nov sveži poševni rez, da je površina za vsrkavanje vode čim večja.
  • Sveže cvetje in sadje ne sodi skupaj. Iz sadja izhaja etilen, ki povzroča hitrejše zorenje cvetja. Sadje nam lahko skrajša življenjsko dobo šopka tudi do 50%.

šopek_leseni ježek

  • V vodo ne dajemo nič, razen specialnih gnojil za rezano cvetje, ki vsebujejo hranila za rezano cvetje in zaviralce za razmnoževanje bakterij. Sladkor je hrana tako za cvetje kot za bakterije in povzroči obratni efekt kot bi želeli. Hitro razmnožene bakterije še hitreje zamašijo cevi v pecljih. Aspirini, razni kovanci in druge stvari, ki naj bi pripomogle k obstojnosti cvetja, ne pomagajo toliko, kot z belilom razkužena vaza.
  • Šopek svežega cvetja postavimo v senco, na hladnejše mesto. V kolikor nimamo hranil za rezano cvetje, potem dnevno menjamo vodo, očistimo vazo, speremo stebla in jih ponovno podrežemo.

          Želimo vam obilo lepih in dolgih trenutkov s šopki Cvetličarne Patricija.